Vi träffar Joakim Linhardt inför nästa säsong

Joakim har kämpat med farten under året, placeringarna har varierat under året

Den tjugoåttaårige Joakim kör med två motorcyklar 2020. Det är 2019 års modell på R1:an.

Joakim säger: "Ja, två hojar är lyxigt! Jag har fördelen att alltid ha en extra hoj tillgänglig tack vare Micke som är min mekaniker och sitter på en identisk Yamaha  R1. Vi kommer köra vidare på fjolårets hojar då båda är i toppskick och i nuläget skulle ett byte endast innebära arbete."

Krävs det två cyklar för att vara med och fightas om guldet nästa år?

Joakim säger: "Nej, det vill jag inte påstå men det har helt klart fördelar vid krasch eller haveri, samtliga reservdelar finns alltid med och eftersom hojarna är helt identiska kan jag hoppa över på Mickes hoj och känna mig som hemma direkt vilket skulle kunna vara avgörande vid problem."

Du kör Yamaha R1, hur kommer det sig att du bytt till Yamaha?

Joakim säger: "Efter säsongen 2016 bytte jag märke och Yamaha R1 var hetast på listan. Efter tre säsonger passar R1an som handsken och än så länge har inget byte känts motiverat."

Nu har du kört Yamaha i några säsonger, hur bra är Yamaha R1?

Joakim säger: "Helt klart en potent hoj för guld 2020. Men jag skulle inte säga att den är bättre eller sämre än något annat av de stora märken som finns idag, jag upplever att fältet är väldigt jämt."

På tal om guldet, hur bra är Joakim Linhardt säsongen 2020?

Joakim säger: "Likt fjolåret så är jag även i år en utmanare på pallen i race och totalen."

Joakim Linhardt på sin Yamaha R1 2019
#24 Joakim Linhardt på sin Yamaha R1 2019, plats: Gelleråsen Arena, Foto: Petter Reuterholt
Du är precis hemkommen från årets försäsongstest, berätta lite hur testerna gått och hur tankar går inför säsongen

Joakim säger: "I år satsade vi på mer försäsongstester med start i Spanien och avslut i Slovakien. Vi hade mycket att testa med nytt däckmärke och med det nya fjädrings och chassiinställningar. Tyvärr så hann vi inte testa så mycket innan Spaniens regering satte landet i Larmläge och samhället i karantän på grund av en stor spridning av Coronaviruset. Vi fick avbryta våra tester och återvända till Sverige. Förhoppningsvis förändras läget och det finns möjlighet att utföra nya tester innan SM premiären i Anderstorp."

Vilka lärdomar tar du med dig från förra säsongen?

Joakim svarar: "2019 backade jag av en aning för att köra säkert utan krascher vilket gav utdelning i totalen. Men kör man safe kan man även tappa värdefulla poäng."

Skribent
Petter Reuterholt