<
>

En del av roadracing.se - Fotografen Mattias Lindén - Hangar18.se

Vi fortsätter med att intervjua fotograferna inom Roadracing.se. Näst på tur är Mattias Lindén som driver Hangar18.se.

undefined

När började du fota och varför har du fortsatt?

Jag har fotat i 6år och kommer att fortsätta så länge jag tycker det är roligt samt att de jag fotar åt uppskattar arbetet. Det som driver mig är nog jakten på den perfekta bilden, vilket förhoppningsvis aldrig kommer ske. ????

När används dina foton, utöver Roadracing.se?

Utöver artiklar osv för Roadracing.se så används de även av Svemo till t.ex deras arbeten inom sporten. Jag fotar även bandagar för en del MC-butiker, team och åt privatpersoner som stöd i deras arbeten med sponsorer osv. Jag har även valt att sponsra en ung talang inom sporten med det lilla jag kan bidra med, dels för att promota sporten, men även se till att talangen har möjlighet att nå ut till sina följare och publik på bästa möjliga sätt.

Svår eller lätt fråga, ska bilder vara gratis?

Många verkar tycka att bilder ska vara gratis. Vad man inte tänker på är all den tid och pengar som en fotograf lägger ner på sitt intresse/hobby/arbete. En bild kan vara värd olika mycket för olika personer, men enligt mig bör bilder kosta. Som Petter förklarade tidigare, man får vad man betalar för.

Vad definierar en bra bild?

Som med all fotografering så är komposition otroligt viktigt. Jag stämmer gärna av med mina kunder innan ett race eller bandag för att få veta vad de är ute efter, tex en speciell vinkel, kurva etc. Så om kunden får precis vad de är ute efter så är det definitionen på en bra bild enligt mig.

HANGAR18.SE

Vilken är er största utmaning på de svenska banorna, sett till banorna och sett till serien SM?

Att hitta nya och intressanta vinklar som förhoppningsvis ingen använt tidigare. Det är dock en utmaning i sig med tanke på att det inte kommer till så många nya banor i Sverige.

Roadracing är en dyr sport, är det dyrt att fota?

Allt är relativt. Många av de fotografer som fotar SM har inköpskostnader som ligger i paritet med vad en förare betalar för en hyfsat ny hoj och allt runt omkring.

Hur kan förarna använda era foton?

Majoriteten av de foton jag tar åt kunder används i deras sociala medier. Det finns även de som köper bilder för att skapa årsböcker och kalendrar osv. Som jag skriver på min hemsida, finns det önskemål om andra användningsområden så är jag öppen för diskussion.

Finns det någon stil på förare alt någon hojtyp som ger bättre bilder?

Vita hojar och vit utrustning är en riktig plåga att fota. Dels överexponeras bilderna gärna, men även autofokusen har problem att hitta rätt under sådana förhållanden. Annars skulle jag säga att en hel, ren och färgglad hoj är ett nöje att fota. Jag gillar även att experimentera med svart/vitt, vilken många säkert redan sett.

HANGAR18.SE

Kör du själv hoj?

I mån av tid så luftar jag min Triumph Street Triple. Dock inte på bana än, men det kommer nog framöver.

Hur ska roadracing.se utvecklas med bilder?

Vi får se vad framtiden utvisar. Just nu är det stort fokus på rörligt material, men förhoppningsvis kommer vi hitta en balans i framtiden där vi blandar reportage, bilder och film. Men vi är så klart öppna för förslag.

Text: Dan Chardon

Bild: Motofoto.se och Hangar18.se

Roadracing logo
roadracingSE
21 oktober 2019 kl. 21:05

RoadracingSE på Instagram