<
>

Kenneth Nordström - go with the flow

Han tog körkort 2014 efter att ha klivit in hos handlare och sett en hoj, en BMW S1000RR.

2016 tog Kenneth sin RR-licens..

Kenneth har valt en väg som har gett honom en snabb utveckling. Han har valt att lägga sin tid på bandagar, både i Sverige men även i Spanien och Portugal.

Han valde att lärdom av dem som vet, att ta lärdom av till exempel Jan Greven. Inte nog med att Jan Greven anordnar bandagar på ’riktiga’ banor, banor där MotoGP körs, snabba banor.. han är även riktigt snabb. En man i sina bästa år som håller en hög nivå i SM.

undefined

Jag är även med som coach på Grevens bandagar, det vill säga att jag är med som föråkare och hjälper andra deltagare att utvecklas, att sitta rätt på hojen, att använda blicken och rätt spårval.

Just detta med blicken och spårval är något som är extra viktigt för mig. Såpass, att innan kurvan är det klart var jag ska ha blicken och vilket spårval jag ska välja.

Har du varit med om någon krash trots, eller tack vare din snabba utveckling?

Ja, på Gotland Ring kraschade jag rejält..

Du har berättat för oss att du kör på Grevens bandagar.. vilka är dina favorit-banor?

Lätt val.. Mugello och Aragon. Två banor som inte är likt några andra som jag har kört på.. Jag kan verkligen rekommendera er att våga prova på detta, att köra på ’riktiga’ banor utanför Sveriges gränser.

undefined

Vilken är din utmaning numera?

Att köra långsamt.. låt mig förklara: för mig, krävs det ibland att backa ett steg för att ta två steg fram, att skynda långsamt.

Vänsterkurvan på Anderstorp innan Karusellen. Där måste jag medvetet backa av något för att ha rätt spårval in i karusellen.. att träna smart, att ligga ett steget före.

En av anledningarna till att vi gör denna artikel är din bakgrund inom dansen.

Vad har dans att göra med dig och motorcyklar?

Jag har sen 1996 tävlat i SM, bugg och foxtrot. Att dansa är en kommunikation utan ord.. att få sin partner att förstå vad nästa steg blir, vilket håll vi ska innan vi är där. Allt detta måste jag förmedla med mina händer och min kropp.

När jag dansar letar jag efter en känsla. Jag lyssnar på musiken, och jag hör snabbt.. jag hör snabbt vilken känsla låten har. Jag letar efter ett sätt att förvalta energi från golvet, att vara i symbios med sin partner.

Kan du föra över denna kunskap till roadracing?

Absolut.! I foxtrot använder jag bålen mycket.. magmuskulaturen. Och det är precis som att köra hoj..

Jag försöker hitta en rytm, ett flow i körningen. Inte ryckigt, utan mjukt och följsamt. Med mina händer, med min kropp ska jag få motorcykeln dit jag vill på ett snabbt men odramatiskt sätt. Vi ska vara i symbios.

undefined

Du nämnde tidigare att du är coach/föråkare på Grevens bandagar.. Kan detta vara ett hinder i din utveckling?

Ja.. på ett sätt är det det. ’Man’ hamnar i ett annat tempo, en tryggare zon. Det tar mig några pass innan jag är uppe i mitt tempo igen, men samtidigt kan jag hjälpa mig själv när jag lär andra. Det är ett ypperligt tillfälle att nöta in alla grunder, att även om tempot inte är detsamma fortfarande tänka rätt, sitta rätt, använda blicken rätt osv.

Oavsett om det gäller dans eller roadracing, så ger det mig en enorm tillfredställelse att lära ut och se andra utvecklas.

Du kör sin första säsong i R1000.. men utan sponsorer. Varför?

Nu är jag fri att göra som jag vill. Vill jag av någon anledning inte köra en viss tävling så behöver jag inte det. Att ha sponsorer är inte bara ett tagande, utan det kräver att du ger tillbaka minst lika mycket. Så i år har jag valt att köra utan någon hjälp från sponsorer.

RR är dyrt.. har du några tips?

Jag kör ofta på begagnade däck. Dels är det billigare, men jag får också tillfälle att lära mig hitta en känsla.. (nu är vi där igen, känslan..) när inte greppet är det allra bästa, men att fortsatt hålla ett högt tempo. Och jag får dessutom uppleva den känslan och greppet som bara nya däck kan förmedla när jag väl kör på dessa.

Vad siktar du på inom RR, och vilken är din främsta merit inom dansen?

Topp 15 i SBK är mitt mål i dagsläget och inom dansen lyckades jag med en sjunde plats i SM.

Foto: Bengt Johannesson

Text: Dan Chardon

Roadracing logo
roadracingSE
26 september 2019 kl. 08:56

RoadracingSE på Instagram