<
>

Liam Dafors som kör sitt första år i A2 klassen är ett namn att hålla koll på framöver, läs om hans bakgrund och framtida planer.

Du har kört minimoto ett tidigare, när började du köra & hur ung är du nu?

Jag började köra minimoto när jag var 10år, nu är jag 13år och fyller 14 i höst

Har du någon erfarenhet av annan motorsport, cross, gokart eller annat?

Jag har alltid gillat motorsport, det enda som fick mig att sitta still som liten var när Formel1 visades på tv:n. I höstas började jag träna cross och enduro för att hålla igång under vintern,

Förra året körde du en 85cc 2-takt i klassen MiniGP-70, hur trivdes du på den hojen och med den motorn? Hur var övergången från minimoto till 85an? Om du får välja, 2-takt eller 4-takt?

Jag vann den klassen 2016 så jag trivs bra på den hojen, motorn är bra men det gäller att ligga på rätt varvtal hela tiden. Övergången till KTM 85:an var rolig, kul att lära sig något nytt, tyvärr gick det åt en växellåda på första träningen. 4-takt är lite enklare eftersom den är starkare, men jag tycker 2-takt låter härligt och känns racing!

2017 tar du klivet upp till klassen A-2 med en KTM 390. Var det ett självklart val att det blev just A2 och varför valde ni just KTM?

Nej det var absolut inte självklart att det blev A2, vi var länge inne på att köra moto3, men vi valde till slut A2 då möjligheterna till många varv på banorna ser bättre ut. Sen är ju A2 en mycket bra instegsklass. Vi valde KTM då den är lätt, stark och snygg! Funbike i Västerås som är våran samarbetspartner är KTM återförsäljare, det gjorde valet lätt.

Minimoto körs som bekant av både unga som äldre, kommer du fortsätta köra minimoto framöver?

Minimoton är såld men vi har kvar minigp hojen, vi kommer träna och tävla i mån av tid och ekonomi, minimoto är superkul och lärorikt och man kan börja tävla ifrån 6 års ålder.

Vad är din målsättning för 2017 och har ni en plan som sträcker sej längre fram än årets säsong?

Målsättningen är att vinna A2-cupen 2017, att ha en positiv utveckling hela året. Det finns inget bestämt för 2018 och framåt men jag tänker söka till redbullrookies cup. Att köra någon säsong i moto3-klassen vore också kul och lärorikt.

Vad tror du blir din största utmaning i år?

Skulle jag bli kallad till tester för redbullrookie blir det största utmaningen, annars är det att köra ifrån Jonathan Lykke

På Liams premiär i A2 på Anderstorp vann han första racet och kom två i andra.

Följe Liam här: https://www.facebook.com/daforsracing/

Text: Petter Reuterholt
Foto: motofoto.se

Roadracing logo
roadracingSE
4 juni 2017 kl. 00:00
5 juni 2017 kl. 00:11

RoadracingSE på Instagram